Op weg naar zero emissie LCV's

De Darling Van is ontworpen met de nieuwste waterstofbrandstofceltechnologie en is gebouwd om de beste gebruikerservaring te garanderen. Dankzij de emissievrije waterstofbrandstofceltechnologie kunnen bestuurders genieten van dezelfde operationele prestaties als voertuigen met verbrandingsmotor, zonder zich zorgen te hoeven maken over beperkingen op vervuiling of kosten. Het schonere alternatief, vrijgesteld van emissieheffingen en -beperkingen. Maak uw bedrijf CO2-neutraal zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie. Snel tanken, lange afstanden reizen.

Op weg naar zero emissie LCV's

In februari 2021 is er door de overheid een uitvoeringsagenda stadslogistiek gepubliceerd. Dit betekent dat er het een en ander gaat veranderen op gebied van verduurzaming in de stadslogistiek. Veel gemeenten doen hierom mee met een zogeheten zero-emissiezone. Gelukkig kun je hier als bedrijf rekening mee houden door je wagenpark te gaan elektrificeren. Maar, deze overstap maak je niet zomaar, hier is een goede aanpak voor nodig. 

Op weg naar zero-emissie.

In februari 2021 is door de overheid de uitvoeringsagenda stadslogistiek gepubliceerd. In dit document, ondertekend door gemeenten, gemeentelijke koepelorganisaties en ondernemings-, branche- en belangenorganisaties, wordt beschreven op welke manier de stadslogistiek verduurzaamd zal gaan worden.

Wat betekent het voor bedrijfswagens?

Wanneer jouw bedrijf actief is in stedelijke gebieden, dan is de kans erg groot dat de je te maken krijgt met de afspraken zoals vastgelegd in de Uitvoeringsagenda. Hoewel hierboven gesteld is dat vanaf 2025 alleen nog bestelauto’s die geen CO2 uitstoten, de afgebakende stadsgebieden in mogen, is de feitelijke situatie iets genuanceerder. Er is sprake van een overgangstermijn van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2027.

Welke gemeenten doen mee?

Gemeenten die een zero-emissiezone gaan invoeren, moeten dit besluit minimaal 4 jaar tevoren bekend maken én bedrijven informeren waar de zone komt. Inmiddels hebben ruim 20 gemeenten hierover een besluit genomen. Het is aan te raden de plannen rondom zero emissie zones goed te blijven volgen. In de afgelopen jaren zijn de plannen regelmatig aangepast. Wat vandaag aan de orde lijkt kan morgen vervallen zijn én andersom!

Hoe realiseer je de transitie naar elektrische bedrijfswagens?

De overstap naar elektrische bedrijfswagens is niet eenvoudig. Maar een goede aanpak is het halve werk! Zorg er ook voor dat alle stakeholders op tijd betrokken worden zodat dat er weloverwogen keuzes gemaakt kunnen én moeten worden. De onderstaande aandachtspunten horen daarbij.

Stel vast wat de drijfveren (intern én extern) en doelen zijn van de elektrificatie van jouw bedrijfswagens. Komt dit vanuit de wens naar verduurzaming, een betere positie bij aanbestedingen en tenders of krijg je te maken met zero emissie zones waardoor de overstap naar EV een must is? Win vooraf informatie in bij die gemeenten waar dit voor jou van toepassing zal zijn.

Stel een beleidsplan op waarbij alle stakeholders betrokken zijn. Betrek hierbij een brede vertegenwoordiging
van jouw onderneming zoals berijders, wagenparkbeheer, finance, (operationeel) planners inkoop en management.

Maar misschien ook de facilitair manager wanneer bijvoorbeeld de energieaansluiting ter discussie komt omdat er laadfaciliteiten moeten worden aangelegd. Zorg ervoor dat je alle belangen en doelen van iedereen helder hebt, zodat hier geen misverstanden over ontstaan. Vergeet
ook zeker niet de mogelijke investeringen die misschien wel noodzakelijk zijn. Is hier ruimte voor of moet elektrificatie budgetneutraal zijn?

Wees duidelijk in de communicatie naar alle stakeholders. Er zullen ongetwijfeld tegenstrijdige belangen op je pad verschijnen. Het helpt dan als de betrokkenen op de hoogte zijn van de overwegingen.

Op basis van beschikbare data maken we samen met jou een behoeftescan om vast te stellen welke voertuigen en laadvoorzieningen relevant zijn. Gebruik je een rittenregistratie-systeem? Dan kan deze data kan je prima op weg helpen met bij maken van de juiste keuzes.

Welke voertuigen passen het best bij de werkzaamheden, welke batterijtechnieken en laadmogelijkheden bieden deze voertuigen en in het verlengde hiervan: welke laadvoorzieningen moet ik dan realiseren? Wees je bewust van het feit dat de berijder al snel een maximale actieradius wenst terwijl dit eigenlijk

helemaal niet noodzakelijk hoeft te zijn. Een kleinere batterij (lichter van gewicht) biedt vaak meer netto laadgewicht en dat kan wel eens een veel belangrijkere factor zijn. Minder voor de hand liggend: wat betekent de uitkomst van de behoeftescan voor het primaire bedrijfsproces? Misschien zijn er aanpassingen nodig voor bijvoorbeeld de planners of de logistieke afdeling. De behoeftescan geeft concreet inzicht in deze punten én scheidt feiten van fabels. Wel zo handig!

Stel een longlist op van voertuigen die aan jouw eisen voldoen. Denk hierbij buiten de kaders. Het is goed mogelijk dat een mix aan voertuigen, zowel qua maatvoering als aandrijving, nieuwe inzichten biedt

die de haalbaarheid van de transitie naar elektrificatie vergroot! Houdt er ook rekening mee dat het niet in alle gevallen mogelijk zal zijn al over te stappen op volledig elektrische bedrijfswagens.

Maak een vergelijking van kosten van de verschillende opties. Om de overstap naar elektrische bedrijfswagens te stimuleren zijn regelingen als MIA en SEBA in het leven geroepen. Hiermee worden de exploitatiekosten van een elektrische bedrijfswagen verlaagd. De overstap wordt hiermee financieel beter haalbaar. Voor een juiste vergelijking van kosten is het belangrijk om ook de indirecte kosten mee te nemen. Zo heeft een elektrische bedrijfswagen minder onderhoud nodig, waardoor de kans groot is dat een bezoekje aan de garage en stilstand van de wagen minder vaak zullen voorkomen. Daarnaast zijn er zowel nationaal als lokaal subsidieregelingen om laadvoorzieningen te realiseren. Informatie hierover kan je het beste opvragen bij jouw gemeente.

Stel een short-list op, laat medewerkers proefrijden en voer praktijktesten uit. Vergeet ook niet de bedrijfswagen- inrichter te betrekken. Bepaal of een huidige inrichting over te bouwen is, of is het noodzakelijk om andere keuzes te maken vanwege gewicht, ruimte, aanhangergewicht of gewijzigd gebruik van de elektrische bedrijfswagen ten opzichte van de diesel? Neem deze bevindingen en ervaringen mee in de definitieve keuze die je gaat maken.

Bepaal op welke manier je het laden gaat faciliteren. Het uiteindelijke gebruik van de auto zal een grote invloed hebben op de keuze. Gaat de berijder thuis laden of op een locatie van de werkgever? Is er een laadvoorziening of moet deze nog gerealiseerd worden? En heeft dat gevolgen voor de netaansluiting? Laden op de locatie van de werkgever zal, wat betreft het kWh-tarief, veelal de meest voordelige optie zijn, maar is dit een reële optie? Wanneer we uit moeten wijken naar openbaar laden of snel laden heeft dat een behoorlijke impact op de exploitatiekosten van de auto. Denk hier vooraf ook goed over na.

Wanneer je besluit om op eigen locatie op te laden, adviseren we een energiescan uit te laten voeren. Het gelijktijdig opladen van meerdere voertuigen bovenop het normale energieverbruik vereist mogelijk aanpassingen aan de netaansluiting of het interne stroomnet. PG Lease kan je helpen bij het uitvoeren van een energiescan.

Klaar voor de start! Na het doorlopen van de voorgaande stappen is het tijd voor de échte praktijk ervaring. Wacht niet totdat je gedwongen wordt om over te gaan op een elektrische bedrijfswagen, maar start indien mogelijk op korte termijn om over een langere periode de echte praktijkkennis op te doen en nóg beter voorbereid te zijn voor een brede uitrol binnen jouw wagenpark.

Wat te doen in aanloop naar zero-emissie?

Zoals eerder benoemd is de overstap naar elektrische bedrijfswagens niet eenvoudig. Ondanks alle beschikbare informatie blijft jouw eigen ervaring
de belangrijkste informatiebron. Daarom is de belangrijkste tip, start tijdig met een lange(re) termijn test om zo in de praktijk het gebruik van een elektrische bedrijfswagen écht te ervaren.

We helpen je graag verder!

PG Lease heeft veel ervaring met business cases bij klanten die de transitie van fossiele brandstof naar elektrische aandrijving in gang hebben gezet. Deze ervaring zetten we graag in om ook jou te ondersteunen in dit proces.

Waarom leasen bij PG Lease?

Dit zijn onze speerpunten

Bij PG Lease willen we élke ondernemer de beste leaseoplossing bieden. Wij weten dat persoonlijke aandacht, naast onze expertise, cruciaal is om dit waar te maken. Elke situatie is anders en vraagt om een eigen, ideale oplossing. Daarom kijken wij niet alleen naar het product of de leasevorm, maar vooral ook naar de mate van service die het beste bij jouw onderneming past.

Flexibele financieringen

Bij PG Lease zijn we flexibel met de soort financieringen die wij aanbieden.

Binnen 24 uur geregeld

Ontvang binnen één werkdag informatie over jouw leasemogelijkheden.

Transparante werkwijze

PG Lease is een duidelijk, adviserend en persoonlijk lease adviseur die helpen met uw financiering vraagstuk.