Wat verandert er voor bestelwagens in 2025?

Vrijstelling bpm voor bestelauto’s wordt in 2025 afgeschaft

Vrijstelling bpm voor bestelauto’s wordt in 2025 afgeschaft

Op dit moment hoeven ondernemers geen bpm te betalen bij het aanschaffen van een bestelauto. Vanaf 2025 komt hier verandering in: vanaf dat jaar betalen ondernemers dezelfde belastingheffing voor een bestelauto als voor personenauto’s. Voor elektrische bestelauto’s blijft de uitzondering nog wel bestaan.

Wat verandert er voor bestelwagens?

Nieuwe bestelwagens met verbrandingsmotor krijgen vanaf 2025 BPM belasting. Vanaf dat moment mogen ze niet meer rijden in verschillende stedelijke gebieden. Bekijk hier de locatie milieuzones. Bij PG Lease krijg je actuele informatie over wat er verandert voor bestelwagens in 2025. Maar lees je vooral welk effect het heeft op de kostprijs van jouw bestelbus voor de komende jaren. De verkeerde keuze maken kost je zomaar € 10.000 euro!

Iedere dag spreken we ondernemers over de nieuwe regels van bestelwagens, die geen idee hadden van de impact en na ons gesprek wakker geschud zijn. Dit is het onderwerp wat je nu al wil gaan begrijpen. Keuzes die je nu maakt hebben over een paar jaar forse impact op je autokosten. De Milieuzonecheck houdt geen rekening met lokale vrijstellingen en ontheffingen en met andere voertuigsoorten dan personen- en bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen.

Een overzicht van verschillende bedrijfswagens :

Bestelwagens worden zomaar 15.000 euro duurder. De afgelopen 30 jaar dat wij actief waren in de bestelwagenbranche was er nooit sprake van BPM belasting voor ondernemers. Vanaf 1 januari 2025 wel. Dat betekent dat je wanneer de levertijd een jaar is, je eind 2023 op zijn laatst bestellen moet om de BPM belasting te voorkomen. Maar hoeveel is de BPM dan exact voor bestelwagens?

Tot en met eind 2024 wordt de BPM berekend over de aanschafprijs. Vanaf 2025 wordt deze berekend over de CO2 uitstoot, net als bij personenwagens. Dit is 66,90 euro per gram CO2. Een Opel Combo stoot 139 gram uit, wat resulteert in 9.300 euro BPM. De Renault Trafic stoot 184 gram uit, wat een bonnetje van 12.310 euro oplevert. Terwijl je bij een VW Crafter tussen de 14.000 en 24.000 euro uit zal komen! Hoe hoger of zwaarder het model hoe extremer de CO2 uitstoot.

Let wel, de BPM voor een elektrische bestelwagen is 0 euro. Daar is ook de hele milieu-zone geen probleem voor. Wil je weten of nu al elektrisch rijden slim is? Dan kan je ons altijd bellen of lees je verder over de gevolgen van elektrisch rijden. Het artikel wat je nu leest is gericht op het rijden met de diesel. Een benzine bestelwagen is überhaupt een slechte keuze, de houderschapsbelasting is amper minder en bij de meeste merken is er amper aanbod. En hybride is voor de wet nog steeds geen zero-emissie.

 

Welke uitzonderingen

Als je denkt door het betalen van de extreme bpm belasting, de restwaarde van je bestelwagen zou verhogen dan ga je goed de mist in. Door de komst van de zero emissie zones is jouw bestelwagen straks amper nog iets waard. De export is bovendien al behoorlijk opgedroogd omdat ook in het Oostblok invoerbeperkingen zijn en in Afrika niemand zit te wachten op de complexe techniek van onze “schone” bedrijfswagens.

Ook heeft het parlement van alle EU lidstaten al haar handtekening gezet onder een verdrag voor emissie zones per 2027 en verbod van verkoop van nieuwe voertuigen op benzine en diesel per 2035. Voor bestelwagens kan dit zo maar eens in 2030 al zo ver zijn. Wij hebben geen idee welk land in Europa nog op jouw mooie gebruikte bestelwagen zit te wachten. De zero emissie norm gaat in per 2025 en kent de volgende uitzonderingen;

  • Jouw bestelwagen met Euro 5 mag tot en met 2026 in een zero-emissiezone komen.
  • Rij je een bestelwagen van 2015 of nieuwer dan zal dit waarschijnlijk een Euro 6 zijn en ben je tot en met oudejaarsdag 2027 welkom in zero-emissiezones. 
  • Neem je een nieuwe bestelwagen in gebruik na 31 december 2024 mag je de  volgende dag niet meer in de milieu zone rijden! Dus dan heb je net een berg aan bpm belasting betaald dan mag er ook nog eens op heel veel plekken niet mee rijden.

In het Klimaatakkoord is opgenomen dat vanaf 2025 tenminste 30 Nederlandse steden een zero-emissiezone moeten hebben. Op dit moment zijn al 65 steden voornemens een milieu zone in te voeren. Dan hebben we het echt niet alleen over Amsterdam en Utrecht.

Per gemeente wordt bepaald hoe groot de zone is. Dit kunnen de straten rondom de binnenstad zijn. Groen gestemde gemeenten zoals Arnhem, Nijmegen maar ook de randsteden zullen alles binnen de ring tot een milieu zone verheffen.

Cruciaal in het kader van BPM en milieu zones

Hier wordt het leuk! Althans voor ons als bedrijfswagenadviseurs om jou te gaan helpen. Om samen het aankoopmoment te bepalen, of nieuw of gebruik handiger is en of kopen sowieso wel de meest slimme vorm is gezien de ontwikkelingen.

Je hebt al kunnen lezen dat je na 1 januari 2025 amper nog ergens binnenkomt. Dus wil je iets bestellen wat voor die tijd geleverd is. Wij houden er rekening met dat er voor sommige modellen een lange levertijd is. Bovendien zien wij het volgende;

Als je in 2024 nog even snel een bedrijfswagen in gebruik neemt kan je er nog ruim 3 jaar mee rijden. De restwaarde gaat ook voor die bestelwagen onderuit. Als je nu al een wagen in gebruik neemt kan je er tenminste nog optimaal van genieten en de afschrijving spreiden over dik 4 jaar. Je bespaart hiermee ieder jaar rond de 1.750 euro voor een bestelwagen als een Renault Trafic.

Ook zien we de meeste merken de prijzen verhogen en de korting verlagen. Een logische werking onder de druk van de markt die straks in 2024 waar vraag en aanbod niet op een lijn zullen liggen.

Wij zien de uitgekookte ondernemers kiezen voor operationeel lease! Bij operationeel lease breng je de bestelwagen aan het einde van de lease periode terug. Spreek daarom een periode af die niet heel veel later dan 1-1-2028 is.

Leasemaatschappijen varen tot nu toe nog blind op de actuele restwaardes, omdat dit voor hun meetbaar is zien ze het als de waarheid. Is de bestelwagens straks fors minder waard dan is dit niet het risico van jou als ondernemer. Wij schatten in dat restwaardes richting 2028 ongeveer 4.000 tot 8.000 euro minder zullen zijn.

Het was al een slimme keuze te gaan leasen, omdat je dan gebruik maakt van de inkoopkracht van de leasemaatschappij voor 50.000 tot 100.000 voertuigen voor de verzekering en de onderhoudskosten. Die besparing is veel groter dan de winstopslag van de leasemaatschappij. Dit is al jarenlang de reden voor de grote multinationals om te kiezen voor operationeel lease. Tel daar nu het restwaarde verlies bij op en dan is het een eenvoudige rekensom.

BPM vrij, maar beperkte houdbaarheid

Misschien lees je dit artikel als het te laat is, dan zit er niets anders op dan te kiezen voor een elektrische bestelwagen of een gebruikte diesel te kopen met de Euro6 normering.

Je kan dan beperkt rijden. Omdat eind 2027 de steden dichtgaan voor diesel. Je betaalt geen bpm belasting zolang hij maar van voor 2025 is. Controleer hier de uiterste datum toegang zones voor jouw kenteken.

Wel is het zo dat door de forse druk van de laatste jaren, om de CO2 uitstoot al te knijpen, fabrikanten moeite hebben om de techniek betrouwbaar te produceren. Of het nu om een Fiat, Mercedes-Benz of Volkswagen gaat, is het de verwachting dat je reparatiekosten aan het motorinspuitsysteem of complexe uitlaatgas systeem gaat zorgen voor zo maar eens een werkplaatsnota rondom 3.000 euro.

Samengevat, wij zouden het wel weten, maar hebben natuurlijk ook geen glazen bol op ons kantoor staan. Wel is het zo dat we met 30 jaar ervaring op zak en hele goede contacten binnen de stadsdistributie het bovenstaande vrij nauwkeurig kunnen voorspellen.

Wanneer is het beste moment om een bestelbus aan te schaffen om extreme kosten in 2025 te voorkomen?

Overweeg om zo snel als mogelijk een beslissing te nemen, vooral als u overweegt een diesel- bestelwagen aan te schaffen. Immers moet hij in 2024 op kenteken komen! De landelijke voorraad raakt vroegtijdig op. Import van jong gebruikte bestelwagens zijn een relatief duur alternatief door het ontbreken van een goede garantie. Of maak nu al de overstap naar elektrische bestelwagens.

Hoe beïnvloedt de invoering van nieuwe regelgeving in 2025 de kostprijs van een bestelbus?

De invoering van strengere emissienormen en belastingwijzigingen heeft een enorme invloed op zowel de aanschafprijs als de reparatiegevoeligheid van bestelbussen. Elektrische bestelwagens kunnen hierdoor op de lange termijn financieel voordeliger uitkomen vanwege lagere operationele kosten, BPM-vrijstelling en onbeperkte toegang tot stedelijke gebieden.

Wat zijn Zero Emissie Zones en hoe beïnvloeden ze bestelwagens in 2025?

Zero Emissie Zones (ZEZ) zijn stedelijke gebieden waar alleen voertuigen zonder uitstoot mogen komen. Vanaf 2025 zullen meer steden deze ZEZ invoeren, Hybride, benzine en diesel zijn dan in de stadscentra niet toegestaan. Soms in alleen het centrum, soms binnen de stedelijke ring. Elektrische bestelwagens zijn hierin een uitkomst omdat ze toegang blijven houden tot deze zones.

Hoe beïnvloedt de BPM-belasting in 2025 het leasen van bestelwagens?

Vanaf 2025 vervalt de BPM vrijstelling voor diesel, benzine en hybride. Daardoor wordt het leasen van een elektrische bestelwagen minstens zo aantrekkelijk. Nieuwe modellen maken het complexer om te vergelijken. Kies daarom voor onafhankelijk advies.

Bpm staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Dit is een aanschafbelasting die je eenmalig betaalt als je een nieuw auto koopt. Hoeveel bpm je betaalt verschilt per voertuig en is gebaseerd op de hoogte van de CO2-uitstoot van de wagen. Je betaalt de belasting ook als je een auto uit het buitenland importeert. In dat geval betaal je de belasting ook op tweedehands auto’s.

Ook ondernemers betalen bpm wanneer ze een personenauto aanschaffen. 

Maar bij het kopen van een bestelauto voor de zaak gelden op dit moment nog andere regels.

Sinds 2007 betaal je als ondernemer geen bpm bij de aanschaf van een bestelauto, mits je deze auto voor zakelijke doeleinden gebruikt. Wanneer je de bestelauto vooral privé gebruikt, moet je wel bpm betalen. Deze uitzondering blijft nog t/m 2024 bestaan.

Om elektrisch rijden te stimuleren wordt er nog een uitzondering gemaakt. Op dit moment zijn volledig elektrische voertuigen, zowel personenauto’s als bestelwagens, uitgezonderd van bpm. Bij de aanschaf van een volledig elektrische auto hoef je dus geen bpm te betalen.

Om geen bpm over je bestelauto te betalen, moet je als ondernemer wel aan een aantal regels voldoen. Dit zijn een aantal eisen:

  • Je gebruikt de bestelauto voor meer dan 10% van het totale aantal kilometers dat je op een jaar rijdt voor je onderneming;
  • Je bent ondernemer voor de Belastingdienst;
  • De wagen is hoofdzakelijk ingericht voor het vervoer van goederen en bevat geen zitplaatsen in de laadruimte.

Voldoe je niet aan deze eisen? Dan moet je waarschijnlijk bpm-aangifte doen en belasting betalen. Voor een lijst met alle eisen en meer informatie, bekijk de website van de Belastingdienst

Op Prinsjesdag 2022 werd de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor ondernemers aangekondigd. Inmiddels is er ook door de Eerste en Tweede kamer akkoord gegeven op deze wijziging (onderdeel van het Belastingplan 2023). Dit houdt in dat ondernemers, naar verwachting, vanaf 1 januari 2025 bpm gaan betalen bij de aanschaf van een bestelauto.

Hoeveel bpm ondernemers gaan betalen, hangt af van de CO2-uitstoot van de wagen. De bpm wordt per gram CO2 berekend. Op deze manier wordt de belasting gelijkgetrokken met die van personenauto’s. Het goede nieuws is dat de vrijstelling voor volledig elektrische bestelauto’s blijft bestaan.

De overheid wil met deze wijziging de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s stimuleren. Aangezien de bpm berekend wordt aan de hand van de CO2-uitstoot, loont het zich om een CO2-uitstootvrije of zuinige bestelauto te kopen.

Daarom blijft de uitzondering op elektrische bestelauto’s bestaan. Hiermee wil de overheid de verkoop van emissievrije bestelauto’s stimuleren, net zoals nu voor elektrische personenauto’s wordt gedaan.

Als je een elektrische bedrijfswagen koopt, hoef je dus geen bpm te betalen. Maar er zijn nog meer voordelen als je overstapt. De milieu- en zero-emissiezones in de steden worden steeds strikter en worden uitgebreid. Met een dieselbestelauto kun je straks de stad bijna niet meer inrijden. Elektrische wagens zijn daarentegen wel welkom in deze gebieden.

En dan is er ook nog de motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting genoemd). Bij de aanschaf van een elektrische (bestel)auto hoef je ook deze belasting, in ieder geval tot en met 2024, niet te betalen. Ook stijgt het aanbod van elektrische bestelauto’s in Nederland, wat meer keuze biedt.

Vind je de aanschafprijs van een elektrische bestelauto nog te hoog? Met PG Lease je eenvoudig een elektrische bus voor een vast bedrag in de maand.

PG Lease is gespecialiseerd in de bedrijfswagen sector. Onze financiering- en leasevormen  zijn een hulpmiddel  voor de agrarisch ondernemers en bedrijven in de aanverwante sectoren . 

Elektrische bestelwagens

Waarom PG Lease?

Bij PG Lease willen we élke ondernemer de beste leaseoplossing bieden. Wij weten dat persoonlijke aandacht, naast onze expertise, cruciaal is om dit waar te maken.